Kantavat ja imettävät narttukoirat

Pentujen ruokintaan tulee kiinnittää paljon huomiota; mitä on syötävä selvitäkseen hengissä ja kasvaakseen terveeksi aikuiseksi koiraksi.

Yhtä tärkeää on kuitenkin kiinnittää huomio myös tulevan emän ruokintaan valmistauduttaessa astutukseen, sen tiineyden aikana ja imettäessä. Terveet pennut tarvitsevat hyvinvoivan ja terveen emän.

Astutuksen ja tiineyden aikana tulee kiinnittää huomiota nartun oikeaan kuntoluokitukseen. Mikäli narttu on alipainoinen, on vaarana ettei se kykene syömään riittävästi omaan ja kohdussa kasvavien pentujen tarpeeseen, jolloin pentujen syntymäpainot voivat jäädä alhaiseksi joka voi lisätä pentukuolemien riskiä sekä nartun painonhallintaa imetyksen aikana. Mikäli narttu on ylipainoinen sen tiinehtyminen voi heikentyä ja pentujen iso koko voi aiheuttaa synnytysvaikeuksia.

Tiineyden ensimmäisellä puoliskolla pennut kasvavat vain noin 30% verrattuna tiineyden jälkipuoliskoon. Tänä aikana narttu ei siis tarvitse ylimääräistä ruokaa, mutta on hyvä alkaa totuttamaan sitä pikkuhiljaa pentujen tulevaan ruokavalioon.

Pentujen tarpeisiin kehitetty energiarikas ruoka sopii myös kantaville ja imettäville nartuille korkean valkuais- ja rasvapitoisuutensa vuoksi. Ruoasta narttu saa riittävästi energiaa omiin ja kasvavien pentujensa tarpeisiin. Tiineyden puolivälin jälkeen pentujen alkaessa kasvaa enemmän voit alkaa suurentamaan nartun ruoka-annosta. Tiineyden loppuun saakka nartun tulisi saada noin 30-50% enemmän ruokaa kuin normaalisti, mutta painon tulisi kuitenkin nousta enintään 15-25% sen normaalista elopainosta.

Synnytyksen jälkeen alkaa imetys ja silloin on erittäin tärkeää, että narttu juo riittävästi. Maito sisältää 78% vettä. Muista kuitenkin asettaa vesikuppi pentujen kannalta turvalliseen paikkaan. Jos narttu ei juo riittävästi, voit esim. lisätä kuivaruoan joukkoon vettä riittävän nesteensaannin turvaamiseksi. Kuinka usein nartun tulisi syödä riippuu huomattavasti sen saamien pentujen määrästä, mutta nyrkkisääntönä voi pitää 2-3 kertaa useammin kuin se normaalisti syö sinä aikana, kun maito on pentujen ainoa ravinto.

Pennut alkavat yleensä totuttelemaan kiinteään ruokaan 3-4 viikon ikäisinä ja vähitellen alkaa myös niiden vierottaminen maidosta. Mikäli imetyksen aikana pennuilla on vatsaongelmia, se useimmiten johtuu siitä, että narttu syö liian paljon. Tällöin on hyvä kokeilla vähentää nartun saamaa ruokamäärää, se yleensä helpottaa pentujen vatsojen toimintaa.